Historiek
De familie Vermeiren staat al sinds 1650 bekend als bakkersfamilie. In die tijd had iedere bakker nog zijn eigen recept. Aan de restjes van het brooddeeg voegden de eerste telgen van de familie vetstof, kruiden en honing toe. Het resultaat? Een pittige kruidenkoek, die je lang kon bewaren.
De bakkerij Vermeiren lag oorspronkelijk in het centrum van Puurs. Vermeiren was een typische dorpsbakker, die naast brood ook speculoosfiguren bakte. In 1919 besloot Achilles Vermeiren om alleen nog speculoos te bakken voor zogenaamde 'voortverkopers'.
In 1947 verhuisde Achilles met zijn zonen Albert en Arthur naar Hingene-Bornem. Daar bouwde hij een oude brouwerij om tot speculoosbakkerij. Een jaar later (in 1948) knutselde Albert eigenhandig de eerste semi-automatische oven in elkaar.
Aan het eind van de jaren zestig verving een (in eigen beheer omgebouwde) nieuwe automatische oven de oude oven. Met een 'gewone' industriële oven kun je namelijk geen authentieke ambachtelijke speculoos bakken. Daarom voerden Albert en Arthur een aantal innoverende aanpassingen uit.
Tijdens de jaren vijftig bracht Vermeiren de eerste variant op de traditionele speculoos op de markt: voltarwespeculoos met volkoren meel. Grootvader Achilles bedacht zelf de benaming 'voltarwespeculoos'. Hoewel de naam anders was, kreeg de speculooskoek wel dezelfde vorm. De twee ribbels (kenmerkend voor een 'Vermeiren'-speculoos) en de schotse hoeken en kanten bleven het handelsmerk van het bedrijf. De ribbels werden zelfs gepatenteerd als specifieke vorm voor een 'Vermeiren speculoosmannetje'.
Omdat de vraag aan het eind van de jaren tachtig bleef groeien, nam Vermeiren een tweede gebaklijn in gebruik. In 1989 bakten we hier de eerste speculoos met biologische bloem.
Wie een suikerarm dieet volgt, wil ook lekker eten. Daarom brachten we midden jaren negentig suikervrije koekjes, gezoet met maltitol, op de markt.
Rond de eeuwwisseling experimenteerde Vermeiren met variaties op het traditionele recept. In 2000 verrasten we alle lekkerbekken door stukjes amandelen of chocolade te verwerken in de traditionele speculoos.
Vermeiren Princeps is een innoverende KMO, met het hart op de juiste plaats. Daarom produceren we sinds 1997 'Fairtrade' speculoos. In 2005 kregen we hier ook erkenning voor: sindsdien draagt onze speculoos het Max Havelaar-label. Solidariteit en kwaliteit gaan zo hand in hand.
In 2006 startte Vermeiren Princeps met individueel verpakte speculooskoekjes. Sindsdien kan je ook in horecazaken genieten van een lekkere speculoos bij de koffie of de thee. De zeven soorten speculoos(koekjes) bakken we nog altijd in Bornem: hier draaien twee volautomatische baklijnen, die jaarlijks 1000 ton speculoos produceren voor afnemers in binnen- en buitenland.
Vermeiren Princeps lanceert eigen speculoospasta.
Vermeiren speculoospasta winnaar van de Golden Archer Award
Genomineerd voor de Leeuw van de Export 2011.
Vermeiren Princeps stelt eerste biologische speculoospasta ter wereld voor.
Genomineerd voor de Leeuw van de Export 2013.
Genomineerd voor de Leeuw van de Export 2014.